Składniki:
- 4-5 bułek (podłużne lub kajzerki)
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- trochę masła
- ser żółty (ja wzięłam kostkę edamskiego)
- kilka ogórków konserwowych
- kilka kawałków papryki konserwowej
Wykonanie:
1. Umyte pieczarki skroiłam w połówki a te następnie w plasterki. Usmażyłam je na maśle razem z cebulką pokrojoną w drobną kostkę. Odstawiłam do ostygnięcia.
2. Ścięłam wierzch bułek i wydrążyłam w nich spore otwory.
3. Pokroiłam w średnią kostkę ogórki i paprykę.
4. Połowę sera starłam tarce z dużymi oczkami.
5. Ostygnięte pieczarki przełożyłam do miski. Dodałam pokrojone ogórka i paprykę oraz starty ser. Wszystko dokładnie wymieszałam.
6. Do dziur w bułkach nałożyłam farsz.
7. Nabite bułki ułożyłam na wyłożonej folią aluminiową blasze. Nasmarowałam skórkę bułek masłem a na wierzch farszu położyłam plasterki sera. Tutaj można położyć ser mozzarella. Na zdjęciach widnieje właśnie ten rodzaj sera.
8. Blaszkę z zapiekankami włożyłam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piekły się ok. 8 minut aż do roztopienia i lekkiego przypieczenia sera.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz